Woestijnen

Westelijke Woestijn

De Westelijke Woestijn is een gigantisch uitgestrekt gebied waar u nog immense stilte kunt vinden. Uw voetsporen blijven tot kilometers ver als een slinger achter u hangen. De oneindigheid en onbekendheid van de Westelijke Woestijn oefent op veel mensen een grote aantrekkingskracht uit. Door de droogte is het merendeel van deze woestijn praktisch onbewoonbaar en in tegenstelling tot de Nijlvallei uiterst onvruchtbaar. Prachtige zandbergen, vergeten koningsgraven en oasen bepalen het beeld. Het zand is niet plakkerig, zoals u dat meestal op het strand gewend bent, maar heel fijn en zacht. Een goudkleurige massa met golvende zandduinen treft u aan in de Westelijke Woestijn.

Bijna nergens ter wereld zijn de temperaturen zo uiteenlopend als in de woestijn. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot boven de 50 graden en in de winternachten tot onder de nul graden Celsius. In de winter is de temperatuur overdag ideaal; het kwik blijft dan steken rond de 20 graden. Een indrukwekkende ‘wildlife’ heeft de Westelijke Woestijn niet echt. Vliegjes, toren en schorpioenen zijn de voornaamste diertjes die u tegen zult komen. Met wat meer geluk komt u een hyena, woestijnvos of een paar gazellen tegen. Ook glijden er diversen soorten slangen door het zand. In de lucht zweeft misschien een gier of havik op zoek naar een verdwaald muisje. Zwarte en Witte Woestijn

In de woestijn ligt ook de zogehete Zwarte Woestijn. Hij heeft zijn naam te danken aan de donkere puntige heuvels. Het zwarte spul is vulkanisch gesteente. Als een sprookjesachtige avonturenfilm vinden we als tegenpool van dit duistere gebied, de surrealistische Witte Woestijn. Het landschap heeft wat weg van een Dali-schilderij. Overal zijn merkwaardige witte blokken te zien die lijken op reusachtige ijspegels. Hierdoor licht de hele omgeving op en met zonsondergang is het helemaal een prachtig gezicht. De blokken zijn gevormd door kalksteen. Bent u in de buurt en begint de avond te vallen is het een aanrader om hier te overnachten. Als slapen op het zachte zand onder een heldere sterrenhemel u al goed in de oren klinkt, zult u helemaal verast zijn hoe mooi de Witte Woestijn ’s avonds is.

Oostelijke Woestijn


De strook tussen de Rode Zee en de Nijl vormt de bergachtige Oostelijke Woestijn. Het gebied strekt zich uit van Cairo tot aan Sudan. In tegenstelling tot de vlakke zandzee van de Westelijke Woestijn is de omgeving hier een stuk ruiger en ideaal voor wandeltochten door de mooie Rode-Zeebergen. Trek stevige schoenen aan en wandel tussen de wadi’s door. Dit zijn woestijnriviertjes met tijdelijk water, veroorzaakt door de afwatering van bergketens. Sommige bergpieken bereiken een hoogte van wel 2000 meter en dat verwacht u misschien niet zo snel van een woestijn. Op honderden meters hoogte zijn fossielen teruggevonden waaruit blijkt de bergketens vroeger een zeebodem waren. De oostelijke woestijn, met z’n Rode-Zeebergen, is altijd een toevluchtsoord geweest voor mensen die zich wilde afzonderen van de bewoonde wereld. Kluizenaars zochten een rustig onderkomen tussen de rotspartijen en kronkelige bergwanden.
In de Oostelijke Woestijn zijn door de jaren heen veel waardevolle vondsten uit de oudheid opgegraven. Het werk wordt wel bemoeilijkt door het ruwe karakter van de woestijn. In de Romeinse tijd was de Oostelijke Woestijn een belangrijke handelsroute; er werden nederzettingen gebouwd en aan de Rode Zee kwamen enkele havens te liggen die van groot belang waren voor de export van goederen. Nog vroeger, in de faraonische tijd, werden mensen de woestijn ingestuurd om goud te zoeken.

Sinai Woestijn


De Sinai is een indrukwekkend schiereiland dat Azië met Afrika verbindt. Door deze centrale ligging werd dit gebied in het verleden meerdere malen gebruikt als vechtarena. De woestijn ligt aan de Mediterrane kust en loopt door langs de Rode Zee tot het uiterste puntje Sharm el Sheikh met het bekende Ras Muhammedrif. Hier bloeit het toerisme en is de ‘woestijnstilte’ ver te zoeken. Langs de kustlijn van de Rode Zee vindt u een aangenaam vlak landschap terwijl het midden wordt gekenmerkt door een wilde, ongestructureerde omgeving met prachtige bergtoppen die de Rode Zeebergen overtreffen. De hoogste piek van Egypte is de 2642 meter hoge Gebel Katerina (‘gebel’ staat voor ‘berg’). Een overnachting is in de Sinai een beleving op zich; turen vanuit uw slaapzak naar de sterrenhemel is een mooie ervaring.

De Bedoeïen

Terwijl aan de kust de toeristen af en aan vliegen om de zeldzaam mooie duikspots te ontdekken rond Dahab en Sharm el Sheikh leeft het Bedoeïenvolk in het binnenland rustig verder. Dit volk werd vroeger vaak onderdrukt door de leiders uit de grote steden, maar beheersen nog steeds een groot deel van Sinai en leven hun eigen traditionele levenswijze. De Bedoeïen houden het goed uit in deze ruige woestijn door de vele waterreserves die de valleien van bergen rijk zijn. Het volk mag worden gewaardeerd om het feit dat velen gewend zijn om geen vaste thuisbasis te hebben en daardoor nooit iets meenemen wat ze niet kunnen dragen. Tegenwoordig leven de meeste Bedoeïen in kleine huisjes.
St. Catharinaklooster

Onderaan de heilige ‘Gebel Moesa’, een bijna 2300 meter hoge berg waar volgens bijbelverhalen Mozes de Tien Geboden ontving, vindt u het beroemde St. Catharinaklooster. Omringd door een aantal bomen, die erg afsteken tegen de grauwe kleur van de berghelling, vindt u dit oudste klooster ter wereld dat voortdurend wordt bewoond. In 337 na Christus werd dit klooster in het hartje van de Sinai-woestijn gebouwd en moest bescherming bieden voor monniken en pelgrims. Opmerkelijk is dat het klooster pas lang na de bouw gewijd is aan St. Catharina, een mooi meisje dat zich bekeerde tot het christendom en werd gemarteld omdat ze de Romeinse keizer Maximus van afgoderij had beschuldigd. Volgens een legenda zouden priesters het lichaam van haar eeuwen later gloeiend op de top van de Gebel Katerina hebben aangetroffen.
paypal

"VEILIG EN BESCHERMD"

Boek met 180 dagen PayPal aankoopbescherming. Lees hier de voorwaarden. Betaal per bankoverschrijving, Ideal, creditcard of PayPal.
ideal visa mastercard amex paypal
Alle getoonde vanaf prijzen zijn per persoon en o.b.v. een 2-persoonskamer bezetting. Prijzen zijn exclusief 2,50 per boeking voor het calamiteitenfonds en optioneel 28,- euro visumkosten. De ruimbagage is inbegrepen bij de vluchten van EgyptAir. Bij de vluchten van Transavia en TUIFly betaald u o.b.v. een retourvlucht 30,- euro voor 20KG ruimbagage.