Alexandrie toen en nu
In de 4e eeuw voor Christus veroverde Alexander de Grote Egypte en stichtte er een nieuwe hoofdstad: Alexandrië. Vanaf toen groeide de stad uit tot het middelpunt van de wetenschap en kunst en werd een belangrijke handelshaven. De oeroude Europese invloeden zijn tot vandaag de dag voelbaar in deze vriendelijke stad aan de mediterrane kust. Alexandriërs zijn echte levensgenieters en dat vindt u terug in de passie waarmee bijvoorbeeld de heerlijkste lekkernijen worden gemaakt. De mensen zijn over het algemeen een stuk ‘vrijer’ dan in de rest van het land. U kunt in een restaurant zomaar bediend worden door een vrouw en dat is op veel plaatsen in Egypte eerder uitzondering dan regel. De schoonheid van de stad is grotendeels gevormd door z’n Romeinse verleden, maar eigenlijk zijn er indrukwekkende overblijfselen uit bijna elk tijdperk terug te vinden in Alexandrië. Duidelijk is in ieder geval dat de stad z’n Europese invloeden heeft behouden.
Door de eeuwen heen was Alexandrië altijd al het ultieme vakantieverblijf voor de grote heersers geweest. De stad was vooral vroeger een belangrijk handelscentra, maar de meeste internationale handelaren zijn inmiddels verdwenen en hebben plaats gemaakt voor buitenlandse, en opvallend veel, binnenlandse toeristen.
Alexander de Grote
Alexandrië is vernoemd naar de legende Alexander de Grote. Het Alexandrië van Egypte is niet de enige stad die deze naam draagt. Tijdens de veldtocht van overheerser Alexander de Grote werden meer steden naar hem vernoemd. Hij trok met zijn troepen naar Egypte en veroverde het land in 332 voor Christus. Als belangrijk punt tussen de Middellandse Zee en de Nijl had hij een hoofdstad nodig. Hij stichtte Alexandrië (het voormalige vissersdorpje Rhakotis) en markeerde de lijnen waarbinnen de stad moest worden gebouwd. Alexander de Grote vertrok vervolgens naar de Siwa-oase en stierf een aantal jaren later. De stad Alexandrië heeft hij zelf nooit gezien, maar het was toch nog ruim 1000 jaar lang de hoofdstad van Egypte. In 642 na Christus kwam de stad in handen van de Arabieren en werd Cairo de nieuwe hoofdstad. Tot de dag van vandaag is de Romeinse invloed van vroeger zichtbaar in Alexandrië.
Rijkdom van de stad
Alexandrië is altijd een machtige stad geweest. In de jaren ‘60 van de 19de eeuw was er in Amerika een Burgeroorlog aan de gang. Het land was een grote leverancier van katoenen stoffen, maar daar kwam door de oorlog snel een einde aan. Handelaren uit Alexandrië speelde hier handig op in door gezamenlijk een monopoly te vormen op katoen.
Hierdoor groeide Alexandrië in z’n rijkdom en was nu niet alleen op historisch, maar ook op economisch gebied een belangrijke stad. Aan het eind van de jaren ’60 namen enkele nieuwe havens langs het Suezkanaal een deel van de handel over, maar hier leek Alexandrië niet veel onder te lijden. De haven van Alexandrië was (en is) de brug naar Europa en met name Griekenland.
Gevaarlijk verleden
De schatten uit de oudheid zijn de trots van Alexandrië. De inwoners worden voortdurend herinnerd aan het verleden, doordat de oude stad grotendeels onopgegraven onder de ‘nieuwe’ ligt. Door de eeuwen heen zijn prachtige overblijfselen aan het licht gebracht, maar andersom zijn er ook een paar ongelukkige juist in de duisternis verdwenen.
Volgens geruchten die inmiddels legenden zijn geworden zou een bruid tijdens haar bruidstocht in een gat in de weg zijn gevallen. Ondanks vele zoekacties is ze nooit teruggevonden. Een ander slachtoffer was een ezel die door de grond zakte en in een eeuwenoud catacombencomplex viel.