Al Minja
Rond al-Minja vinden we de beste archeologische plaatsen van hartje Egypte. Het is een rustig provinciestadje dat ingeklemd ligt tussen het stromende water van de Nijl en een smallere zijarm van deze rivier. Na het ondergaan van de zon is een wandeling over de Corniche, langs de waterkant, of wat slenteren door het centrum, een goede invulling van uw avond.
Op sommige plaatsen komt u oude villa’s tegen van Italiaanse architecten. Ze werden ooit gebouwd voor Griekse en Egyptische katoenbaronnen. al-Minja is een uitstekende plek om te overnachten als u in de buurt bent om het grote aanbod aan Egyptische bezienswaardigheden te verkennen.
Vanwege religieuze spanningen in het verleden is het niet altijd even makkelijk om alle opgravingen te bezoeken. Vaak is het verplicht om onder begeleiding op pad te gaan. Op de Corniche zit een toeristenbureau die u ongetwijfeld meer informatie hierover kan verstrekken. Langs de oostelijke Nijloever treffen we een gigantische begraafplaats aan, beter bekend als de Zawiet al-Maitin.
Vertaald naar het Nederlands betekent dit de 'Dodenhoek'. De overledenen werden tot voor kort met felucca’s (zeilboten) naar deze plek gebracht. De duizenden Koptische en Islamitische graven zijn een indrukwekkend gezicht. In de buurt van al-Minja vinden we de Vogelberg met het zogeheten Maagdenklooster (Deir al-Adhra). Het oude Koptische klooster is tot op de dag van vandaag een bedevaartsoord.
De rotsgraven van Beni Hassan
Een aantal kilometers buiten al-Minja vinden we een aantal graven van belangrijke heersers uit het oude Middenrijk van Egypte. Uit een berghelling zijn 39 graven gehakt waarvan er slechts 4 toegankelijk zijn voor het publiek. In de ‘grotten’ vindt u zeer realistische schilderingen van het alledaagse leven uit het verre Egyptische verleden. De graven liggen diep onder de grond. Graf nummer 15 is die van de heerser Beket III uit de 11de dynastie. Op de muren binnenin zijn schilderingen te zien van de jacht op gazellen, acrobaten en van spinnende vrouwen. Een andere muur staat vol met verschillende worstelscènes. Bij de rotsgraven van Beni Hassan vindt u ook de graftombe van Cheti, de zoon van Beket. Voorbij de ingang vindt u in de rotswand mooie beschilderingen dansers, jagers en worstelaars. Op de achtermuur zijn figuren afgebeeld als een soort film in slowmotion.
Het graf van Amenemhat is indrukwekkend door z’n zuilen die het plafond ondersteunen. Op de linkermuur treft u een beschildering van de heerser zelf aan. Kijk ook even omhoog, want het plafond is ook versierd. Op de achterste muur staat een afbeelding van een reis naar de plaats Abydos. De graftombe van de opvolger van Amenemhat, Chnoem Hotep, bevat misschien wel de mooiste beschilderingen. De vogeljacht en visserij worden hier uitvoerig beschreven.
Op een muur aan de linkerkant van de ruimte ziet u een afbeelding van de ogen van Chnoem Hotep die worden beschilderd. Een bezoek aan de graven kunt u maken door met een pondje over te varen. Veel tempels en graftombes in Egypte zijn al in alle vroegte te bezoeken vanwege de hitte midden op de dag. De rotsgraven van Beni Hassan zijn geopend vanaf 7 uur ’s morgens.